Interesanti fakti par ķenguru

Vārds "ķengurs" cēlies no "ķengurs" vai "gangurru" - šī dzīvnieka nosaukums Austrālijas aborigēnu Guugu-Yimidhirr valodā.

Dzīvnieka ķermeņa garums ir 25-160 cm, aste ir 15-105 cm, un svars svārstās no 1, 5 līdz 90 kg.

Nospiežot ar jaudīgām aizmugurējām kājām, viņi metas lēcienos līdz 12 m garumā un līdz 3 m augstumā un sasniedz ātrumu līdz 50 km / h.

Atkarībā no lieluma visus ķengurus var iedalīt trīs grupās: žurku vai ķenguru žurkas (mazākās), valabijas (vidēja lieluma) un milzu (lielākās). Lielākie ir lielais ingvera ķengurs un milzu pelēkais ķengurs.

Slāpju vadīts, ķengurs spēj iegūt ūdeni sev, izrokot 1 m dziļu bedrīti.

Katru gadu, sākot ar divu gadu vecumu, mātīte dzemdē vienu apmēram 3 cm garu un 2 g smagu mazuļu, kuru viņa nēsā maisiņā 6-8 mēnešus.

Ķenguri piedzimst tikai dažas nedēļas pēc apaugļošanās, savukārt ķenguru māte sēž noteiktā stāvoklī, iebāžot asti starp kājām, un mazulis (tajā brīdī mazāks par mazo pirkstu) ielīst viņas somā. Maisiņā ir nipelis, pie kura mazulis piestiprinās ar muti. Zīdainis ir tik vājš, ka pats nevar sūkāt, tāpēc māte ievada pienu mutē, savelkot īpašu muskuli. Četrus mēnešus vēlāk ķengurs var pārvietoties patstāvīgi, bet briesmu gadījumā tas atgriežas mātes somā, līdz tas beidzot nobriest.

Kungu tēviņiem maisiņa nav, bet tikai sievietēm.

Pieaugušie lielie ķenguri spēj pastāvēt par sevi, jo sitiens no aizmugurējās ķepas viegli salauzīs galvaskausu, un ar nagiem viņi spēj plēst vaļā suņiem un pat cilvēkiem.

Austrālijā ķenguri bieži nonāk ceļu satiksmes negadījumos, tāpēc viņi izmanto "ķenguru buferus" vai "ķengurus". Ķengurjatniķi ir uzstādīti arī gandrīz uz visām kravas automašīnām, jo ​​tie bieži brauc naktīs ārpus pilsētas.