Goatzins ir vismirdīgākais putns pasaulē

Hoatzins ir liels un ļoti skaists putns, kas sastopams mežos pie Amazones. Angļu valodā hoatsin tiek saukts par "Stinkbird" - "smirdošs putns".

Parasti hoatzīni izaug līdz vidēja fazāna lielumam. Viņu ķermeņa garums ir aptuveni 65 cm. Kazu cāļiem katrā spārnā ir pāris spīļu, ar kuriem viņi pieķeras kokiem. Tieši spīles uz hoatsīna spārniem pierāda šīs sugas izcelsmi no rāpuļiem. Interesanti, ka, pieaugot vecumam, šie nagi pamazām pazūd. Starp citu, hoatsins ir viena veida - Hoatsina ģimene, kurai zinātnieki viņu ierindoja pēc ilgiem pētījumiem un strīdiem.

Viņš lido ļoti neveikli, tāpēc asa un ļoti nepatīkama smaka, kas atgādina kūtsmēslu smaku, palīdz viņam pasargāt sevi no plēsējiem (un cilvēkiem). Smaržas cēlonis ir šī putna unikālā gremošanas sistēma.

Goatzins sagremo purva koku lapas, kuras tas ēd (kurām pat svaigā stāvoklī nav patīkamas smakas), tieši goiterā. Govīm ir aptuveni tāda pati gremošanas sistēma. No tā putns izplata smirdošu smaku, par kuru amerikāņi to sauca par "smirdošu". Putna goiter ir tik liels, ka tas aizņem lielāko daļu krūtis. Bieži vien, sēžot uz zariem, šis orgāns atsver hoatzīnu uz priekšu, tāpēc tam ir jābalstās uz krūtīm uz tuvāko zaru, lai nenokristu.

Liels pamanāms putns, kas bija piesaistīts pastāvīgajiem biotopiem un gandrīz nevarēja lidot, šķiet, bija lemts kļūt par cilvēka upuri. Tomēr šeit viņai bija neticami paveicies. Arī kazas gaļai ir nepatīkama garša - tāpēc vietējie indieši hoatzīnu medī tikai tad, ja tas ir absolūti nepieciešams, kazas olu savākšana vai gaļas iegūšana tiek uzskatīta par sliktu formu.

Neskatoties uz specifisko smaržu, daži vietējie uzskata putnu par savu īpašumu, tas pat kļuva par Gajānas simbolu.