Interesanti fakti par gepardiem

Gepards ir kaķu plēsējs, kurš dzīvo Āfrikā un Tuvajos Austrumos. Ārēji gepards ir ļoti līdzīgs leopardam, daži pat uzskata, ka tas ir viens un tas pats dzīvnieks. Neskatoties uz to, viņiem ir vairākas būtiskas atšķirības, piemēram, gepardam ir plānāks korpuss, mazāka galva un raksturīgas tumšas svītras stiepjas gar degunu līdz mutei.

10 interesanti fakti par gepardiem

  1. Gepards ir atzīts skriešanas ātruma rekords starp sauszemes dzīvniekiem. Tikai dažu sekunžu laikā gepards spēj paātrināties līdz 75 kilometru stundā ātrumam, un maksimālais ātrums pārsniedz 100 kilometrus. Bet šādu tempu viņš spēj izturēt tikai vairāku simtu metru attālumā. Gepards, atšķirībā no vairuma plēsēju, upuri neapslēpj, bet to vajā. Plēsējs cenšas tuvoties pēc iespējas tuvāk, pēc kura tas padara savu "sprinta" domuzīmi.
  2. Pasaules rekordu 100 m distancē patlaban ir Jamaikas sprinteris Usins Bolts, kurš distanci 2009. gadā veica 9, 59 sekundēs. Gepardi simts metrus skrien daudz ātrāk. Rekordiste viņu vidū ir sieviete vārdā Sāra, kura 100 metrus 2012. gadā skrēja 5, 95 sekundēs. Maz ticams, ka cilvēks kādreiz spēs pārsniegt šo sasniegumu. Intensīvas skriešanas laikā gepards katru minūti izdara līdz 150 elpām un izelpām.
  3. Gepards ir visaktīvākais rīta un vakara stundās. Un karstumā viņam patīk vairāk atpūsties ēnā. Pēc vienas veiksmīgas medības gepards 5-6 dienas var iztikt bez ēdiena. Zoologi apgalvo, ka gepardi, atšķirībā no viņu radiniekiem kaķu ģimenē, nekad neēd gaļu, dodot priekšroku svaigi novāktai pārtikai. Ja kāda iemesla dēļ gepardam neizdevās pabeigt ēst savu upuri, pēc kāda laika viņš pie tā neatgriežas.
  4. Upura vajāšana ilgst tikai dažas sekundes, gepardi ātri nogurst. Ja metiens ir neveiksmīgs, gepards atpūšas, izvēloties mazāk kustīgu medību objektu. Bet pats gepards, kas neatšķiras pēc lielā ķermeņa izmēra, bieži kļūst par citu, spēcīgāku plēsēju upuri. Ir gadījumi, kad pat krokodili uzbrūk gepardiem, kuri ieradušies dzert.
  5. Gepardu skaits pēdējās desmitgadēs nepārtraukti samazinās. ja pagājušā gadsimta sākumā pasaulē tādu bija apmēram 100 000, tad tagad tas ir apmēram 10 reizes mazāk. Daudzās pasaules valstīs šis dzīvnieks ir pilnībā pazudis. Apmēram puse no visiem pasaules gepardiem šobrīd dzīvo Āfrikas dienvidos. Starptautiskā Dabas aizsardzības savienība ir atzinusi gepardu par apdraudētu sugu.

    Saūda Arābijā un Indijā kopš pagājušā gadsimta vidus neviens nav varējis savvaļā satikt gepardus. Viņi pilnībā pazuda arī Turmenijas teritorijā, kur tie tika atrasti pirms neilga laika. No Āzijas valstīm visvairāk gepardu izdzīvoja Irānā.

  6. Pat dabas liegumi un zooloģiskie dārzi nespēj tikt galā ar gepardu skaita samazināšanos. Rezervēs gepardi cieš no lauvu un tīģeru uzbrukumiem, un nebrīvē šie dzīvnieki pavairojas ārkārtīgi slikti. Visā vēsturē ir dokumentēti nedaudz vairāk nekā 400 gadījumi.
  7. Sievietes grūtniecības periods ilgst apmēram trīs mēnešus, pēc tam piedzimst vairāki mazuļi. Pirmajos dzīves mēnešos viņi barojas tikai ar pienu, tad māte pamazām sāk pieradināt tos pie gaļas. Savvaļā mazāk nekā puse pēcnācēju izdzīvo līdz viena gada vecumam. Nebrīvē geparda dzīves ilgums var sasniegt 20 gadus, vislielākais ilgums tika fiksēts Bukharas bērnudārzā, kur gepardes sieviete dzīvoja 27 gadus.
  8. Gepardus cilvēkiem ir samērā viegli pieradināt, tāpēc kopš seniem laikiem tos izmanto kā medību dzīvniekus. Pirmās ziņas par medībām ar gepardiem datētas ar 2. gadu tūkstoti pirms mūsu ēras. Daži valdnieki šim nolūkam paturēja simtiem plēsēju. XI gadsimtā Krievijā parādījās medības ar gepardiem. Krievijas hronikās gepardi sauca par "Pardus". Tieši tāpēc, ka gepardi nebrīvē labi vairojas, mednieku geparda dāvanu patiešām varētu saukt par "karalisku".
  9. Vācu rakstniekam un ceļotājam Matto Berfusam izdevās tas, ko uzskatīja par neiespējamu - iefiltrēties gepardu pakā un kļūt par savējiem. Gandrīz četrus mēnešus viņš dzīvoja starp dzīvniekiem Serengeti rezervātā Tanzānijā. Gepardi pat atstāja savus mazuļus viņa aprūpē, kad viņi paši devās medībās. Vēlāk viņš atgriezās pie bara. Nobriedušie dzīvnieki viņu atpazina, taču viņiem vairs nebija atļauts tuvoties saviem mazuļiem.
  10. Lielākā daļa kaķu ir prasmīgi kāpjot kokos. Bet, tikai ne gepardi, viņi nespēj uzkāpt uz horizontālas virsmas, jo viņu nagi nav pietiekami asi. Turklāt viņi nezina, kā ņurdēt, viņi murrā un turklāt daudz skaļāk nekā mājas kaķis. Gepardiem ir lieliska redze, viņi spēj redzēt potenciālo upuri 5 kilometru attālumā.