Pamesta lidosta Ķīnā pārvērtās par skaistu publisko parku

Sasaki pilsētas dizaineru un plānotāju komanda ir padarījusi novecojušu skrejceļu Šanhajā, Ķīnā par populāru publisko parku. Kā veltījums pagātnei projektā ir saglabāti bijušās lidostas elementi. Tajā pašā laikā kosmosā tika integrēti ekotehnoloģiskie risinājumi, piemēram, struktūras, kas izgatavotas no pārstrādātiem materiāliem, un lietus ūdens savākšanas sistēmas.

Xuhui skrejceļa parks atrodas bijušās Šanhajas Longhua lidostas teritorijā 14, 63 hektāru platībā. Mols tika slēgts 2011. gadā, un jau tad OPEN Architecture projektēšanas komanda vēlējās bijušās degvielas uzglabāšanas tvertnes pārvērst par mākslas galeriju.

Kur iespējams, parkā ir saglabāts sākotnējais betona skrejceļa segums. Projektētāji ir noteikuši strukturāli spēcīgu joslas posmu robežas ar platumu 3, 6 m - tagad tas ir galvenais gājēju celiņš parkā, šeit ir uzzīmēti pat sākotnējie virzienu marķējumi. Rotaļu laukumā, gājēju celiņos, strūklakās un zālienā ir elementi, kas iedvesmoti no lidmašīnām - piemēram, gaismas atgādina lainera spārnus.

Kultūras pasākumus un izrādes var rīkot dārzā ar ietilpību līdz 900 cilvēkiem. Ir velosipēdu celiņi, restorāni un vietas atpūtai. Parks uzsver floras un faunas nozīmi ar putnu vērošanas birzi, tauriņu dārzu un savvaļas dārziem, kur kopumā ir iestādītas 82 vietējās augu sugas un 2227 koki.

Lietus ūdens no parka un tuvākā ceļa tiek nosūtīts savākšanas sistēmai, kur tas tiek filtrēts, un pēc tam ielej rezervuāros un iet uz augu laistīšanu. Konstrukcijas galvenokārt izgatavotas no pārstrādātiem materiāliem, kā alternatīvu cietkoksnei izmantojot bambusu. Viss parka apgaismojums ir energotaupīgs LED. Nav pārsteigums, ka projekts Ķīnā jau ir ieguvis prestižo zaļās ēkas balvu.